dimarts, 2 de setembre del 2014

Què és el wwoofing?

Què és el wwoofing?


D'entrada et pot sonar al lladruc d'un gos anglès, però no va per aquí el tema. O potser sí, perquè segur que te'n trobes de gossos. Sigui com sigui, aprofitem la coincidència de dos esdeveniments, que Barcelona és enguany la capital del voluntariat i també que la FAO (l'Organització per a l'Agricultura i l'Alimentació de les Nacions Unides) ha proclamat el 2014 l'Any Internacional de l'Agricultura Familiar, per explicar-te en què consisteix aquest tipus de voluntariat especialitzat en agricultura ecològica i sostenible.

WWOOF són les sigles en anglès de la Worl Wide Opportunities on Organic Farm (xarxa mundial d’oportunitats en granges orgàniques) i, per extensió, fer wwoofing és participar en aquest tipus de voluntariat. Bàsicament es tracta de realitzar una estada en petites granges o propietats agrícoles que promouen mètodes orgànics de producció i basats en els principis de la sostenibilitat. A canvi del teu treball, se t’ofereix allotjament i manutenció. A més de col·laborar i aprendre en aquesta mena de camp de treball especialitzat, també tens l’oportunitat de conèixer persones d’arreu del món i de practicar un o diversos idiomes amb les persones amb qui coincideixis.
Des d’aquesta xarxa http://wwoof.net/ es pot accedir a més de 50 organitzacions de tot el món (Europa, Orient Mitjà, Àfrica, Amèrica, Àsia i el Pacífic) que connecten les persones que volen viure i aprendre en aquest tipus de granges (també anomenats wwoofers) amb les persones que busquen l’ajuda de persones voluntàries (hosts). WWOOF és una xarxa d’organitzacions independents, però si el país on vols anar no disposa d’una institució a nivell estatal també pots consultar aquest web que recull els enllaços amb productors i agricultors ecològics a països com el Marroc, Indonèsia, Vietnam, Jordània o Palestina.
Què ofereix la WWOOFLa relació entre host i wwoofer és sempre lliure i voluntària, sense cap tipus de compensació econòmica perquè respon a un model alternatiu. Les persones voluntàries no pagueu per l’estada a les granges ni tampoc rebeu cap remuneració. Es tracta d’un intercanvi no monetari, basat en la confiança que s’estableix dins el marc de les lleis referents en voluntariat pròpies de cada país.
Les diferents xarxes de WWOOF serveixen per facilitar el contacte i la comunicació entre les dues parts. Per això, ofereixen un llistat de granges orgàniques, boscos, petites propietats rurals, vinyers i jardiners que necessiten un cop de mà. En aquestes llistes també s’inclou d’altres informacions útils per a fer-te una idea del projecte en què podries participar: dimensions de l’explotació agrícola, els animals que tenen, què conreen, les tasques que podria assumir un/a wwoofer, etc. Per poder gestionar aquest llistat i mantenir el web actiu, la WWOOF de cada país cobra un import per a poder-te inscriure (aproximadament 20 euros).
Com funciona?Per començar, cal que tinguis més de 18 anys. Tot i això, consulta en cada xarxa WWOO nacional perquè en alguns països l’edat mínima es pot incrementar. Després, has d’escollir en quin país t’agradaria anar a fer wwoofing i consultar el llistat de granges i projectes sostenibles que hi ha disponibles. Un cop tinguis els contactes del web, comunica’t directament amb els teus possibles hosts i informa’t millor de les condicions del teu voluntariat. Per evitar experiències que no siguin profitoses, tant per a la persona voluntària com per a qui l’acull, el més important és que abans de començar el voluntariat hi hagi una comunicació fluïda i quedi clar a què es compromet cadascuna de les dues parts.
També has de tenir present que cada viatge és diferent i que depèn molt de les condicions que hagis pactat amb els propietaris de la granja on desenvoluparàs el voluntariat. A banda de pagar la subscripció per accedir al llistat de granges de la WWOOF, també hauràs d’assumir els costos del viatge fins al país on vas i dels transports fins a la granja d’acollida. Com a recomanació, hauries de contractar una assegurança de viatge que et pugui cobrir durant el temps que realitzes el voluntariat. Des de la mateixa pàgina de WWOOF et suggereixen aquesta: http://www.worldnomads.com
Pensa en la feina que hauràs de desenvolupar i omple la maleta amb roba adient. És molt recomanable que portis botes de treball resistent, guants per feinejar amb la terra i un sac de dormir. Els productes d’higiene, les medicines, la despesa en telèfon mòbil i Internet, diners per a despeses corrents o per a pagar-te excursions a la zona també corren a compte teu.
Què se’t pot demanar?En el moment que parlis amb el teu futur host, cal que pacteu la durada del voluntariat que pot oscil•lar des d’alguns dies fins a diversos anys. Quan coneguis la finca o el tipus d’explotació on faràs el voluntariat també hauràs de concretar quina serà la jornada de treball, que solen ser de quatre a sis hores. Les tasques que hauràs d’assumir són diverses: sembrar, fer compost, plantar, tallar fusta, recol·lectar, embalar, alimentar el bestiar, munyir, fer construccions ecològiques, cuinar, elaborar formatges, esquilar, tasques de jardineria, elaborar vi, amassar pa, etc.
Si ets molt urbanita i totes aquestes tasques et sonen molt exòtiques, tingues clar que en el wwoofing no necessites coneixements especials sobre agricultura o el món rural però sí que, evidentment, has de tenir interès en els animals i la natura. De fet, un dels atractius d’aquest voluntariat és que permet als no iniciats tenir una primera experiència en el camp de l’agricultura biològica i de la construcció ecològica.
Com que viuràs amb els propietaris de les granges o masies, com un membre més de la família, també cal ser respectuós amb els costums aliens, adaptar-se i estar predisposat/da a descobrir formes de vida alternatives. 

Història de la WWOOF:Potser aquesta paraula no et sona de res, però el moviment del wwoofing no és nou. De fet, es va iniciar el 1971 a Anglaterra de mà de la Sue Coppard, una secretària que vivint a la City londinenca va començar a organitzar caps de setmana per a amics i coneguts en granges orgàniques. De fet, inicialment WWOOF eren les sigles de Working weekends on organic farms. Però gràcies a l’èxit que van tenir aquestes sortides de cap de setmana, es va anar evolucionant cap a estades de major durada i alhora es va començar a estendre aquest tipus de voluntariat especialitzat. Avui hi ha la possibilitat de fer wwoofing arreu del món i el moviment s’articula en base a una nova filosofia que prima el treball, la solidaritat interpersonal, l’ecologia i l’agricultura orgànica, el retorn cap a la vida rural, l’intercanvi cultural, el contacte amb la natura i l’autèntica sosteniblilitat.

Vídeo sobre experiències en WWOOF trailerI si amb tot el que t’hem explicat encara no t’has fet una idea sobre com seria una experiència d’aquest tipus, et suggerim que miris aquests vídeos que recullen el testimoni d’una jove parella fent wwoofing en 8 llocs diferents del món. 

Finalment
També hi ha altres plataformes que serveixen per a posar en contacte els voluntaris amb possibles projectes on poden col·laborar. És el cas dehttp://www.helpx.net/index.asp que amplia l’oferta no només a granges orgàniques sinó també a finques, granges convencionals, agroturisme, cases de família, estances, pensions, albergs i vaixells que busquen ajudants voluntaris per a estades de curta durada, a canvi de menjar i allotjament.
font  www.gencat.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada